Les Anis de Flavigny bonbónky original anýz růže 50g
Anýzové bonbónky s aroma růže
- anýzové zrnko obalené v cukrovém sirupu s přírodním extraktem růže
- příjemně ovoní váš dech
- kovová krabička
- váha 50 g
Výrobce Les Anis de Flavigny
Složení: cukr, přírodní aroma růže s dalšími přírodními aromaty, zelený anýz (0,2 %), extrakt z růže
Semínka se vloží do velkých měděných rotačních kotlů a zalijí se cukrovým sirupem vyrobeným z cukru a vody. Pomocí rotace se na semínko nabaluje tenká vrstva cukerného roztoku. Proces nabalování trvá asi 15 dnů, než se semínko anýzu o váze dvou miligramů promění v bonbónek o váze jednoho gramu. Přírodní aroma se získává destilací z páry. Přírodní aroma vyrobené touto metodou si v sobě nese esenciální oleje a aroma dané květiny. Na výrobu jednoho litru esence je potřeba několik tun květů.
92,00 Kč
Skladem
Historie bonbónků Les Anis de Flavigny
Historie slavných bonbónků se zrodila v roce 52 př.n.l., kdy Ceasar poprvé přivezl anýz do dnešní Francie, aby jím léčil vojáky od žaludečních potíží. V této době vojáci bojovali na území místního kopce, které po několika desítkách let získalo název Flavigny. O několik století později bylo nařízeno Karlem Velikým, aby se anýz pro svoje léčivé účinky začal pěstovat ve velkém v místním klášteře. Vynalézaví mniši začali anýz obalovat v cukrovém sirupu a vytvořili tak legendární sladkost známou pod jménem Les Anis de Flavigny. Bonbónky z anýzu byli skutečně unikátní, a jak se píše v historických pramenech, používaly se nejen jako lék, ale i jako platidlo. Existují záznamy o tom, že Ludvík XIV. si pochutnával na sladkostech ,,annise", Anně Rakouské (1601-1666) je darováno mimo jiné i půl libry cukrem obalených cukrovinek ,,Anis". V roce 1792 mniši z opatství prchají a tak dílnu na výrobu bonbonu udržuje v chodu osm místních obyvatel. Až v roce 1923 přebírá dílnu obchodník Jean Troubat, který se rozhodne prodávat anýzové cukrovinky na frekventovaných místech. Rodina Troubata zachovává stejné výrobní postupy a výroba stále sídlí v klášterním opatství, kde byla založena. V roce 1992 získala Anis de Flavigny ocenění za pozoruhodné kulinářské dědictví a od roku 2017 zařadila francouzská vláda továrnu v Anis mezi společnosti živého dědictví, které předává řemeslnou cukrářskou zkušenost po mnoho generací. Středověká vesnice Flavigny sur Ozerain, kde žije 340 obyvatel je známá i tím, že patří mezi nejkrásnější vesnice ve Francii a natáčel se zde film Čokoláda.
Další informace
Hmotnost | 0,07 kg |
---|---|
Rozměry | 8,4 × 5,7 × 2 cm |