sýr

Sýr se stal neodmyslitelnou součástí našich jídelníčků. Kdyby jste se lidí ptali, co by si vzali na opuštěný ostrov, mnoho z nich by Vám odpovědělo, že by to byl dobrý sýr. Každá země na celém světě se může pochlubit sýrem, který je národní specialitou a stal se nezbytnou součástí národní kuchyně. Sýry se vyrábějí z kravského, kozího a ovčího mléka. Sýry mohou být čerstvé, nebo zralé, ochucené uvnitř nebo obalené na povrchu v koření a bylinkách. Sýry se potírají solným roztokem, ale třeba i jablečným moštem, který mu dodá specifickou chuť. Sýr můžete jist jen tak, nebo jako součást zapékaných pokrmů, můžete ho smažit a dokonce se používá jako nezbytná součást některých světoznámých dezertů. Sýrové fondue je zážitek pro celou rodinu. Sýr je prostě náš každodenní společník, se kterým se nikdy nebudete nudit.
Mezi nejznámější sýr patří italský Parmigiano, francouzské Comté, švýcarský Gruyére, holandská Gouda, slovenská Bryndza, české Olomoucké tvarůžky, řekové mají svoji Fetu, Němci si pochutnávají na Heublumenkasse, Angličané milují Chedar, stejně tak na něho nedají dopustí Američané. Sýr najdeme v hamburgrech, řecký salát je bez sýra ztracen. Mleté holandské řízky se sýrem patří mezi ikonickou klasiku české kuchyně.
Velkými milovníky sýrů jsou i malé děti. Snad každý z nás vyrostl na nějakém druhu sýra, ať už to byl plátkový ementál nebo hermelín.
Když jsme u hermelínu, mnozí z nás si těžko představí, kolik hermelínů se upeče v létě na grilu.

 

Zobrazuji všech 20 výsledků