Jasmín
Jasmín patří mezi nenáročné rostliny. Má plazivé stonky s úzkými tmavozelenými listy. Rostlina kvete charakteristickými bílými vonnými květy. Patří do čeledi olivovníkovitých. V Číně, odkud pochází, roste divoce a vykvétá již v létě. Květy jasmínu byly již ve Staré Číně používány pro léčebné účely. Zde je tato květina považována za symbol lásky, radosti a elegance.
Jasmínové květy se zde sbírají ručně a před svítáním, jinak totiž ztratí až dvacet procent své vůně. Rovněž jsou pak používány jako esence drahých francouzských parfémů. V západní medicíně se používají vzácně, vyrábí se sirup z květů proti kašli. Jasmínový odvar má mimo jiné i velmi pozitivní účinky na lidskou nervovou soustavu. Také působí proti křečím, je schopen odbourat stres a jeho vonná esence je často využívána při antidepresivní rehabilitaci.
Jasmínový éterické olej působí proti bolesti, jeho vůně povzbuzuje dobrou náladu a působí jako afrodisiakum. V kosmetice je účinný proti jizvám, regeneruje pokožku.
Květ je vhodný zejména pro ženy, je užitečný při mnoha gynekologických problémech. Tradičně se používá v Číně pro usnadnění porodu. Také podporuje pocity optimismu a euforie. Přidaný do teplé lázně v koncentrované podobě může přinést úlevu při menstruačních problémech a svalových křečích. Zklidňuje rovněž kašel, ale v tomto ho velmi dobře nahradí méně drahé rostliny. Už po staletí si Číňané a Arabové cení jasmínu pro jeho afrodiziakální účinky. Tyto vlastnosti jsou uznávány i našimi moderními lékaři. Olej provoněný jasmínem je tudíž doporučován pro rozpustilé erotické masáže.
Zelený čaj
Zelený čaj se vyrábí z lístků čajovníku čínského. Čajovník je stálezelený keř, který může dorůstat až do výšky 15 metrů. Keře na plantážích jsou ovšem udržovány ve výšce přibližně 1 metr, což umožňuje pohodlnější sběr a zvyšuje úrodu.
Rozdíl mezi černým a zeleným čajem je ve způsobu zpracování. Záleží na tom, zda proběhne proces oxidace. Někdy je tento proces nazýván jako fermentace, ovšem z chemického hlediska je tento název nesprávný. Lístky, které se používají na přípravu černého čaje, procházejí oxidací – lístky se nejprve mechanicky naruší a po té se nechá proběhnout proces oxidace. Celé zpracování trvá týden i více. Naopak čajové lístky určené na přípravu zeleného čaje procesem oxidace neprocházejí. Lístky se suší na pánvích nebo napařují a zpracování trvá jeden až dva dny.
Zelený čaj je bohatý na fenoly, vitaminy A, B a E a minerály. Zlepšuje dýchání, odhleňuje, zlepšuje celkovou odolnost imunitního systému, podporuje činnost krevního oběhu, mírní bolesti pohybového aparátu. Má močopudné a detoxikační účinky. Chrání játra a vyrovnává hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, pomáhá při Alzheimerově chorobě.