Sýr kravský Heublumenkäse

99,00 

Sýr kravský Heublumenkäse

Vyrobeno z nepasterizovaného kravského mléka

Sýr zraje minimálně 4 měsíce v sušených květech z alpských divokých lučních rostlin a bylin

Cena za 100 g

Zasíláme vakuově zabalené

Země původu : Rakousko

 

Skladem

Alpský a horský sýr

Alpské a horské sýry se vyrábějí z nepasterizovaného kravského mléka. Hlavní rozdílem mezi nimi je především nadmořská výška, ve které se krávy, z jejichž mléka se sýr vyrábí, pásly.

Horský sýr se dělá po celý rok z mléka krav, které se pasou v nadmořské výšky nad 1000 metrů a v zimě je dokrmují senem. Ten alpský se vyrábí jen v létě a přímo na salaších, prodává se do vyprodání zásob. To proto, že je od kraviček pasoucích se ještě výše – na vysokohorských pastvinách, odkud je na podzim vyžene zima a později i sníh. „Úplně to ale nedodržujeme, nikdo nadmořskou výšku nechodí měřit,“ říká jeden z místních sýrařů v Davosu. „U nás v sýrárně říkáme, že horský sýr je z údolí, alpský z pastvin nahoře v horách a zpracovává se přímo na salaších.“ Název „alpský sýr“ může tedy nést pouze sýr, který byl vyroben na salaši.

Horské sýry jsou vyhlášené, a to nejen proto, že se vyrábějí podle přísných předpisů, norem a tradic. Velký důraz zde totiž kladou na mléko samotné: aby pocházelo pouze z této oblasti a od kraviček do sýrárny necestovalo daleko. „Pohybem a dlouhým cestováním " ztrácí mléko na kvalitě,
O horské sýry pečuje dva až tři měsíce affinateur, specialista, který sýry ve sklepě otáčí, potírá speciálními roztoky, hlídá jejich kvalitu. Teplota ve sklepě přitom nesmí přesáhnout 18 stupňů, pak by se sýry mohly začít kazit. Kvalitní sýr (je to podobné jako s vínem) může zrát déle, třeba i rok. Tyto sýry se vyrábějí jenom v bio kvalitě.
Na kvalitu sýrů dohlíží organizace SOBK, pod kterou se výrobci mléka a sýraři sdružují. Alpský sýr má vždy trochu jinou chuť. Právě v těchto sýrech se totiž nejlépe projeví bylinky, květiny a trávy, které zrovna na pastvinách rostou a kvetou. Jak dlouho bude sýr zrát ve sklepě, z čeho vytvoří roztok, kterým pak sýry potírá, je tajemstvím každého sýraře, který se o sýr stará. Díky tomu jsou horské sýry rozmanité.

Alpský sýr se ale vyrábí na 130 salaších. Celkem tu vyrobí asi 640 tun alpského sýru, což je 100 000 bochníků.
Nejvýše položená horská sýrárna leží v městečku Bever v oblasti Engadin u Svatého Mořice. Nachází se v nadmořské výšce 1 700 metrů.

Další informace

Hmotnost 0,100 kg
Rozměry 17 × 12 × 5 cm
Katalogové číslo: 1801 Kategorie: Štítek: