Sýr Gouda s římským kmínem

75,00 

Sýr Gouda s římským kmínem

Vyrobeno z kravského pasterizovaného mléka

Země původu Holandsko

Cena za 100 g

Zasíláme vakuově zabalené

Skladem

Holandské sýry

Nizozemsko bezpochyby patří k největším světovým výrobcům a vývozcům sýra. Tradice výroby sahá do 9.století, kdy se objevují první zmínky o výrobě sýru. Ve známost vešly holandské sýry teprve ve středověku, kdy se začaly provozovat první sýrové trhy. Holandské sýry šly dobře na odbyt mimo jiné také v Německu, Skandinávii, ale i v některých jižních zemích. Síla holandských sýrů spočívala mimo jiné v dlouhé době trvanlivosti, díky čemuž byly velice vhodné jako zásoby pro dlouhé plavby, ale také v jejich jemné a bohaté chuti. V 17.století se dva hlavní druhy holandských sýrů Edammer a Goudse Kaas rozvážely loděmi téměř do celého světa. Díky takřka monopolnímu postavení ve Východní Indii ovládali Holanďané i trh s kořením a bylinami a tato skutečnost se samozřejmě projevila i ve výrobě sýrů. Do sýřeniny se často vmíchávaly různé přísady, jako např. kmín, hřebíček, anýz a to nejen proto, aby měl sýr bohatější chuť, ale především i díky tomu, že se věřilo, že takto ochucený sýr se může uplatnit během dlouhých plaveb i jako lék nejrůznějších neduhů.

Přestože Nizozemsko leží z velké části pod úrovní moře, disponuje velkými plochami zelených rozsáhlých pastvin, na kterých se po staletí pasou černostrakaté fríské a červenostrakaté krávy. Chov mléčného skotu se soustřeďuje na západ země, velká koncentrace se překvapivě udržuje i mezi velkými městy se značnou koncentrací obyvatelstva.

Různorodost typů půdy dodává různým sýrům jejich velmi osobitou vůni a chuť. Sýry získávají svůj specifický charakter díky mastné zelené jílovité půdě podél řek, nebo ze slaných a písečných půd za dunami v provincii Noord - Holland. Přírodní podmínky tak určují šarm nizozemských sýrů.

Nizozemské sýry mají dobré podmínky pro zrání. Chuť a vůně polotvrdých sýrů se rozvíjí, protože se odbourávají bílkoviny a dochází ke štěpení tuků. Sůl se dostává dovnitř také zvnějšku ( pod kůru ), proto sýr z vnější strany vysychá a tvrdne. Dnes se můžeme setkat s mnoha variantami: sýry z plnotučného nebo částečně odstředěného mléka, s bylinkami, s kořením nebo jinými přísadami, mladé či vyzrálé, ze slaných pastvin nebo z mastné jílovité půdy.

Holandská gouda se vyrábí v mnoha příchutích a k nejznámějším patří gouda s římským kmínem. Je to dáno také tím, že římský kmín je koření používané po staletí. Kmín dodává sýru lehce nasládlou, atraktivní vůni a chuť.

Cumin - římský kmín znali a používali již před 5000 lety ve starém Egyptě. Další zprávy pocházejí ze starého Řecka a Říma, kdy jej používali hlavně lékaři, kteří doporučovali olej z cuminu na bledou pleť. Cumin se rozšířil relativně rychle po obchodních stezkách po celém tehdy známém světě. Do Maroka, Jemenu, Indie i Číny. Zprávy a recepty zachované dodnes nám však dokládají, že si mnoho zapisovatelů pletlo cumin s kmínem. Tato dvě koření jsou vizuálně hodně podobná. Stejný tvar a stejná velikost, pouze cumin je světle hnědý a kmín tmavě hnědý. Aroma a chuť jsou však rozdílná a v receptech by se neměly zaměňovat.

Vhodný jako delikatesa k lehkým bílým vínům jako je Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Sauvignon nebo dobře doplní studené mísy.

Pro milovníky klasiky je neodolatelný na čerstvý kváskový chléb s máslem.

Další informace

Hmotnost 0,1 kg
Rozměry 14 × 12 × 3 cm
Katalogové číslo: 6670 Kategorie: Štítek: